javascript:void(0) SearchReadShare: Μικρά οικολογικά μυστικά για να φρεσκάρουμε το σπίτι μας!

19 Απριλίου 2013

Μικρά οικολογικά μυστικά για να φρεσκάρουμε το σπίτι μας!


Ημερολογιακά, σκέφτομαι, έχει μπει η Άνοιξη εδώ και ενάμισι μήνα, αλλά δυστυχώς οι θερμοκρασίες ανεβοκατεβαίνουν, οι διαθέσεις μας "τα παίζουν", η Άνοιξη δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί... μάλλον διαισθάνεται τις ψυχές μας που είναι λίγο ταραγμένες με όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά και δε λέει να "κάτσει" για τα καλά, όχι τίποτα άλλο... μήπως και αναπνεύσουμε λίγο καλύτερα...

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι κάνουμε τις... προσπάθειες μας... Βγάζοντας το βαρύ φορτίο του χειμώνα, προσπαθούμε λίγο να σκεφτούμε, πότε τον εαυτό μας, λίγο το ντύσιμό μας, κατιτίς το σώμα μας... Όλα τα κοιτάμε με 'άλλα" μάτια καθώς μπαίνει η Άνοιξη, με ...φόντο το καλοκαίρι...:)))))
 
Κάποιες έχουμε πάει ήδη στο γυμναστήριο, φροντίζουμε λίγο τη διατροφή μας, αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας... κάτι βότανα από δω, λίγα περισσότερα φρούτα προσθέτουμε στη διατροφή μας.
Όλα αυτά καλά και σωστά. Τα χρειαζόμαστε.

Τι κάνουμε όμως για το μέρος που μένουμε, που αναπνέουμε, που ζούμε; Mμμμ, ναι, θα μου πεις... κάνουμε τη γενική καθαριότητα, καθαρίζουμε τα χαλιά, το σπίτι κλπ. Καλά και όλα αυτά.
Το ζητούμενο όμως αυτό: Έχετε σκεφτεί, καθαρίζοντας το σπιτικό μας, πόσες τοξίνες απελευθερώνονται και αιωρούνται στο χώρο μας; Ή έχει περάσει από το μυαλό σας τι τοξίνες απελευθερώνονται από τα διάφορα έπιπλα που βρίσκονται στο χώρο μας; Γιατί μη μου πειτε, πως τα βερνίκια που είναι περασμένα τα έπιπλά μας είναι οικολογικά... Αντιθέτως...

 

Έχοντας αυτά στο μυαλουδάκι μου, και σκεφτόμενη τι δουλειές έχω να κάνω στο σπίτι, αποφάσισα, να... δράσω, φέτος, καλύτερα. Λοιπόν....


Αποφάσισα να μην αγοράσω από το super κανένα αποσμητικό ή ταμπλέτα για το φύλαγμα των ρούχων. Πήγα σε κατάστημα οικολογικών ειδών, αγόρασα χύμα αποξηραμένη λεβάντα και αφού αγόρασα μικρά πάνινα πουγκιά, από αυτά που πωλούν σε καταστήματα ειδών συσκευασίας, έφτιαξα με τα χεράκια μου (σιγά τη δουλειά...) τα δικά μου αντισκωριακά πουγκάκια με το αγαπημένο μου άρωμα, τη λεβάντα. Βάλτε λεβάντα σε όλα σας τα ρούχα, παπλώματα, σεντόνια, κουβέρτες κλπ.
Ξεχάστε τη ναφθαλίνη, η λεβάντα είναι ό,τι πιο αγνό υπάρχει, για το αναπνευστικό μας. Η ναφθαλίνη είναι "θάνατος" για όσους έχουν αλλεργίες, αφήστε που τα ρούχα σας θα μυρίζουν άσχημα.


Είναι η καλύτερη περίοδος για ανανέωση του αέρα του σπιτιού μας, τώρα την Άνοιξη. Αφήστε τα παράθυρα των δωματίων σας ανοιχτά, όσο πίνετε τον καφέ σας το πρωί πριν πάτε στη δουλειά. Ακόμα, αν δεν έχετε φόβο για τυχόν κλοπή, αφήστε μια μικρή χαραμάδα σε όλα τα δωμάτιά σας, και όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, κατάκοπη, θα σας αποζημιώσει η φρεσκάδα που θα αναπνεύσετε. Όταν έχουμε πολλές ώρες κλειστά τα παράθυρά μας, η ατμόσφαιρα είναι βαριά, οι οσμές παραμένουν μέσα στο χώρο, όσο κι αν δεν τις καταλαβαίνουμε όταν κυκλοφορούμε στο σπίτι.
Για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, μπορούν να αφήνουν τα παράθυρα του δωματίου τους ανοιχτά το βραδάκι, γιατί την ημέρα στην ατμόσφαιρα αιωρείται η γύρη από τα λουλούδια και τα δεντράκια και αυτά εισχωρούν στο χώρο μας.

Έμαθα, πως κάποια φυτά εσωτερικού χώρου συμβάλλουν στη δημιουργία καθαρότερου αέρα. Απορροφούν μέσω των φυλλωμάτων τους όλες αυτές τις χημικές ουσίες που εκπέμπουν τα έπιπλα, οι βαφές, τα υφάσματα, το τσιγάρο που καπνίζουμε κλπ.
Λοιπόν, τα φυτά αυτά είναι τα εξής: η Αράχνη, το Μπαμπού, η Κέντια, η Δράκαινα, οι Κάκτοι, Ζέρμπερα, η Αλόη Βέρα, το Φιλόδεντρο, το Σπαθίφυλλο, ο Φίκος, ο Κισσός και πολλά άλλα.
Η αλήθεια είναι πως ο χώρος δεν είναι τέτοιος που θα μπορούσα να τον γεμίσω με πολλά φυτά, γιατί θα πρέπει να φύγουμε εμείς και να μείνουν αυτά, αλλά δύο τρία θα τα πάρω. Θα κάνω την αρχή. Στο http://www.agro-help.com μπορείτε να βρείτε κι άλλες πληροφορίες σχετικές.


Η επόμενη σκέψη μου, ήταν για τα λογής απορρυπαντικά που κουβαλάμε από το σούπερ μάρκετ, και καλά... διευκολύνουν τη νοικοκυρά... τα αγοράζουμε... αλλά δεν μας λένε και τι άλλο κουβαλάμε μαζί. Ένα σωρό χημικά, που δεν κακοποιούν μόνο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας τα αλλά και τον οργανισμό μας στο σύνολό του. Βλέπε αλλεργίες...
Μια χαρά μου φαίνεται και το ξυδάκι και η σόδα.


Κι αν τα ταιριάξουμε και τα δύο αφαιρούν πολλών ειδών βρωμιές, μυρωδιές, άλατα κλπ. Η μάνα μου είχε πολλές καλές ιδέες, τις οποίες εγώ, τις απέρριψα πριν χρόνια, χωρίς δεύτερη σκέψη θυμάμαι. Προτιμούσα την ευκολία μου... Λάθος μου μεγάλο. Αφήστε που πλέον στις μέρες μας, έχει γίνει "μόδα" να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα για την καθαριότητα, κι έτσι, ό,τι χρειαστούμε μπορούμε να το βρούμε.


Μια άλλη ιδέα, για τις "υπέροχες" ενώσεις, στα πλακάκια του μπάνιου, όπου συχνά πυκνά βρωμίζουν, αλλά τώρα που θα κάνουμε τη γενική μας καθαριότητα, εεεε, να τα περάσουμε κι αυτά, λοιπόν με μια οδοντόκρεμα, βλέπουμε τη διαφορά.  


Μην πετάτε τις οδοντόβουρτσες που δεν χρησιμοποιείτε πια, μας βοηθάνε στη συνέχεια για τις καθαριστικές λεπτομέρειες σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Επίσης, για τις ενώσεις στα πλακάκια ή στον πάγκο της κουζίνας, μια χαρά μου άσπρισαν όταν τα πέρασα με τη κλασσική σόδα, τη μαγειρική. Την άφησα μια ωρίτσα να κάνει τη δουλειά της, μετά έτριψα ελαφρά με την οδοντόβουρτσα και όλα μου φάνηκαν πεντακάθαρα.

Και με τον φούρνο μας, "καθαρίζουμε" χρησιμοποιώντας, απλά σόδα με νερό. Απλώνουμε το μείγμα σε όλο το φούρνο, το αφήνουμε όλη νύχτα και το πρωί με μερικές κινήσεις, έλαμψε ο φούρνος!

Για τα τζάμια, επίσης, το θαυματουργό ξύδι κάνει τη δουλειά του. Δύο τρείς κουταλιές ξύδι σε ένα λίτρο νερό και τις πρακτικές εφημερίδες που πλέον έχουμε διαβάσει, και τα τζάμια μας γίνονται... αόρατα!

Και για να μην ξεχνάμε το καλύτερο! Τελειώσαμε με την καθαριότητα; Θέλουμε να μυρίσει το σπίτι μας όμορφα; Πάρτε με το δάχτυλο σας μια δυο σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και περάστε λίγο τις λάμπες σας και μετά ανάψτε τις λάμπες σας. Με τη θερμότητα, θα μυρίσει ο χώρος σας. Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, ειδικά στο χώρο κουζίνας-καθιστικού, μπορούμε να κάνουμε ο χώρο μας να μυρίσει λες και πριν λίγο είχαμε ψήσει κουλουράκια.  


Σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε λίγο νερό, δύο τρεις φλούδες πορτοκάλι, μανταρίνι, δυο τρία γαρυφαλλάκια και ένα ξυλάκι κανέλας. Αφήστε το να σιγοβράζει στο μάτι της κουζίνας μέχρις ότου πιει το νερό. Εκτός κι αν θέλετε να βάλετε όλα αυτά υλικά σε ένα μικρό μπώλ, αφού έχουν βράσει, στο τραπεζάκι του σαλονιού σας και αυτό θα σας αποζημιώσει με την απαλή μυρωδιά του.

5. Και τέλος, μην ξεχνάμε. Αυτή την περίοδο ξεκαθαρίζουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε από όλα αυτά που έχουμε στις ντουλάπες μας.


Και πολύ απλά, όσα δεν φοράμε πλέον ή δεν τα χρησιμοποιήσαμε για μια δυο χρονιές, τα χαρίζουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα τα αξιοποιήσουν. Και στη συνέχεια, ό,τι δεν χαρίζεται, ανακυκλώνεται.


Κι έτσι, θα νιώσουμε κι εμείς πιο ανάλαφρες και οι ντουλάπες μας θα... αναπνεύσουν ελεύθερα!

Καλό νοικοκύρεμα να κάνουμε φέτος, πιο οικολογικό και φυσικά πιο οικονομικό. Η ανανέωση του σπιτιού μας θα φρεσκάρει και τη διάθεσή μας.

Καλό μας απόγευμα :))))


Πηγή φωτογραφιών: womenonly.gr, femalecity.gr, meacolpa.gr, myrenia.gr, epistimonikos.gr, agro-help.gr






Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο: