javascript:void(0) SearchReadShare: Κεριά - Προσοχή στη χρήση τους

19 Φεβρουαρίου 2013

Κεριά - Προσοχή στη χρήση τους

Κάποτε τα κεριά χρησιμοποιούνταν σαν πηγή φωτός. Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια χαλαρωτική και ρομαντική ατμόσφαιρα και άλλες φορές για να δώσουν μια νότα "ζεστασιάς" και οικειότητας στο περιβάλλον του σπιτιού μας.
Κάποιες φορές χρησιμοποιούμε αρωματικά κεριά θέλοντας να "αρωματίσουμε" το χώρο που βρισκόμαστε με μια διακριτική και αγαπημένη μυρωδιά.


Για όποιον λόγο κι αν ανάβουμε τα αγαπημένα μας, κατά τα άλλα, κεριά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα εξής:

- Όταν ανάβουμε για πρώτη φορά ένα κερί, κρατάμε το φυτίλι κάθετα, για να μπορεί μετά να πάρει τη φυσική του κλίση.
- Αν παρατηρήσουμε ότι το κερί καίγεται μονόπλευρα, γυρνάμε το φυτίλι προσεκτικά από την άλλη πλευρά.
- Αν έχουμε πολλά και διαφόρων σχημάτων κεριά, και τα έχουμε όλα μαζί π.χ. σε μια πιατέλα κλπ., και θέλουμε να τα ανάψουμε όλα, πρέπει να δώσουμε χώρο ανάμεσα στα κεριά. Περίπου 10 με 15 εκατοστά μακριά το ένα από το άλλο.
- Όταν σβήσουμε τα κεριά μας, και αφού κρυώσουν λίγο, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το εσωτερικό τους καθαρό από υπολείμματα σπίρτων ή φυτιλιού, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τον επόμενο άναμμα.
- Τα φυτίλια των κεριών, προσέχουμε να είναι κανονικά όταν κάνουμε την αγορά. Αλλιώς, αν το κερί έχει μακρύ φυτίλι τείνει να καπνίζει κι έτσι θα πρέπει να το κοντύνουμε με ένα ψαλίδι. Αντιθέτως, αν το φυτίλι του είναι μικρό, προσπαθούμε να αδειάσουμε προσεκτικά τη βάνα του κεριού.

 - Όταν έχουμε τα κεριά μας αναμμένα, δεν τα μετακινούμε ποτέ.
 - Όταν θέλουμε να σβήσουμε το κερί μας, χωρίς να καπνίσει, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βουτήξουμε το φυτίλι στην υγρή μάζα και να το σηκώσουμε πάλι αμέσως. Το ειδικό εξάρτημα (σαν μικρό χωνάκι) που σβήνει το κερί όταν το σκεπάσεις, δεν ξέρω γιατί... αλλά εμένα δεν με εξυπηρετεί καθόλου. Καπνίζει το φυτίλι κάθε φορά που το χρησιμοποιώ και συγχρόνως γεμίζει το χείλος του εξαρτήματος λιωμένο κερί. Μπορείτε, απλά με ένα τσιμπιδάκι μαλλιών να στρέψετε προς τα κάτω το φυτίλι, να σβήσει η φλόγα και με μια κίνηση πάλι προς τα πάνω επαναφέρουμε το φυτίλι στη σωστή θέση, και το κεράκι μας είναι έτοιμο για το επόμενο άναμμα.
 - Εάν το φυτίλι κοκαλώσει μετά το σβήσιμο δεν πρέπει να το πειράξουμε ή να το σπάσουμε.
- Δεν αφήνουμε ποτέ τα κεριά μας αναμμένα όταν πρόκειται να φύγουμε από το σπίτι, έστω και για πέντε λεπτά. 
- Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως κάθε κερί θέλει τη βάση του. Δηλαδή μην το ακουμπάμε, καθώς είναι αναμμένο, απευθείας στο τραπεζάκι του σαλονιού μας π.χ.. Υπάρχουν διάφορες βάσεις για κεριά στην αγορά. Και φυσικά, όσοι ασχολούνται με χειροτεχνίες, μπορείτε να φτιάξετε δικές σας βάσεις, από διάφορα υλικά. Σε ανάγκη, χρησιμοποιήστε ένα πιατάκι του καφέ.

Λίγο προσοχή να δώσουμε, σίγουρα θα μας συντροφεύουν τα αγαπημένα μας κεριά, χωρίς κανέναν κίνδυνο για την υγεία μας και για την ασφάλεια του σπιτιού μας.
Καλές και χαλαρωτικές βραδιές να ΄χουμε, συντροφιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα... υπό το φως των κεριών...!



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου