javascript:void(0) SearchReadShare: Τα πασχαλινά κουλουράκια της Ελένης!

9 Απριλίου 2012

Τα πασχαλινά κουλουράκια της Ελένης!


http://www.radicio.com
Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε, πέρυσι, η φιλενάδα μου η Ελένη. Είναι πράγματι, τα πιο μυρωδάτα, τραγανά και γευστικά πασχαλινά κουλουράκια που έχω φάει. Αξίζει πράγματι... 
Δοκιμάστε να την φτιάξετε και θα με θυμηθείτε.

Yλικά:
2 κούπες φρέσκο βούτυρο (ή 1 κούπα φρέσκο και 1 κούπα φυτίνη)
1 και 1/4  κούπας ζάχαρη άσπρη
4 αυγά
5 βανίλιες
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό (πολύ κοφτό) κουταλάκι αμμωνία
4 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ
1 κιλό αλεύρι και κάτι
1 αυγό για το άλειμμα
Λαδόκολλα


Παρατηρήσεις:
Τα αυγά τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, το βούτυρο το αφήνουμε εκτός ψυγείου από την προηγούμενη ημέρα, αν θέλουμε να τα φτιάξουμε το πρωί, για να έχει μαλακώσει.


Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα
Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα.
Σε ένα φλιτζάνι ρίχνουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, το γάλα και την αμμωνία και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι γρήγορα-γρήγορα, να διαλυθούν, ενώ είμαστε πάνω από τη λεκανίτσα, γιατί φουσκώνει. Το ρίχνουμε στη λεκάνη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.
Ρίχνουμε το μισό πακέτο περίπου από το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι από τη σακούλα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα με το ένα χέρι ελαφρά.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι, τόσο, όσο να νοιώσουμε ότι ξεκολλάει η ζύμη από το χέρι μας.
Δεν θέλει πολύ δούλεμα να μη σφίξει η ζύμη. Να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει στο χέρι. Θα το δείτε. Τέλος, την αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί, ενώ την έχουμε σκεπάσει με μια πετσέτα. 

Στρώνουμε τη λαδόκολλα στο ταψί και αρχίζουμε το πλάσιμο. Θα χρειαστούμε τέσσερα μεγάλα ταψιά.

Εν τω μεταξύ, έχουμε χτυπήσει ένα ολόκληρο αυγό με δύο κουταλιές της σούπας νερό σε ένα φλυτζάνι, για να μπορέσουμε να τα αλείψουμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο.

Χρόνος ψησίματος:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Αν θέλουμε να συντομεύσουμε το χρόνο ψησίματος, επιλέγουμε στην κουζίνα το ψήσιμο σε θερμό αέρα, τοποθετώντας δύο-δύο τα ταψιά. Στο δεκάλεπτο αλλάζουμε τα ταψιά (το πάνω – κάτω) για να πάρουν όλα χρώμα.

Kαλή επιτυχία και καλές γιορτές!


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου